Jdi na obsah Jdi na menu

Uzavřené hranice

23. 5. 2020

Ještě začátkem roku jsme pojem koronavirus snad ani nikdy neslyšeli, natož abychom věděli, o co jde. Když pak v Číně začala řádit nemoc, kterou právě nový typ koronaviru způsobuje, myslili jsme si, že nám Evropanům nic nehrozí…

Když jsem  předčasem dostal za úkol v rámci projektu přeshraniční spolupráce vymyslit, projít a popsat turistickou trasu mezi Zašovou a slovenskou obcí Korňa, kde se na kopci Živčáková nachází novodobé poutní místo známé spíše jako „Turzovka“, nikdy by mi nenapadlo, že brzy přijde doba, kdy my nebudeme moci putovat na Slovensko a Slováci k nám. Na vině byl koronavirus a snaha omezením přesunů a kontaktu lidí zpomalit šíření nákazy. Smutná doba nejen pro poutníky i turisty.

99425825_691378145028472_1354335799839031296_o.jpgTa „moje“ poutně-turistická trasa vede přes hranice v místě zvaném Kelčovské sedlo. Na moravské straně je poblíž státní hranice jen pár posledních osamocených domků, na slovenské straně už celá malá osada – Vyšný Kelčov, podle kterého se jmenuje i toto horské sedlo.

Na Zastupitelstvu obce Zašová jsme tento týden schválili záměr projektu „Zašová – Korňa přeshraniční spolupráce II.“ - tok jsem si maně vzpomněl na ty domečky pod Kelčovským sedlem i na bílý hraniční kámen s výstražnou plechovou cedulí a umělými květy ověnčený kříž na státní hranici… A především na dvě sympatické mladé ženy z obecního úřadu v Korni - na paní starostku i na paní Rapušákovou, se kterou jsem spolupracoval na tvorbě společné brožury. Snad naše hranice budou moci brzy plně otevřít a my se ve zdraví opět setkáme.

Budu se těšit. Josef Krůpa