Jdi na obsah Jdi na menu

POUTNÍ TRASA ZAŠOVÁ - KORŇA

19. 11. 2018

Poutní areál Stračka v Zašové (ČR) a poutní areál Živčáková v katastru obce Korňa (SR) spojuje přesně  60 km turistických stezek. Jistě jsou mezi poutníky a turisty vytrvalci, kteří takovou vzdálenost zvládnou na jeden zátah, my však chceme na tuto poutní cestu pozvat i lidi méně trénované, a  proto výchozím bodem či místem „startu“ nebude Zašová ani Korňa, ale jiné významné místo ležící uprostřed mezi nimi. Na pěší pouť se vydáme z Pusteven, což má několik důvodů a výhod:

  • Pustevny stojí za návštěvu samy osobě
  • Pustevny dělí naší poutní trasu na dva turisticky zvládnutelné a samostatné úseky
  • Pustevny jsou výchozím místem Cyrilometodějské poutní stezky přes Radhošť, Zašovou, Rajnochovice a Sv. Hostýn na Velehrad, a proto poutní trasu na horu Živčáková můžeme považovat za volné pokračování této Cyrilometodějské stezky.
  • Na Pustevny se snadno dostaneme autobusovou dopravou z Rožnova p. Rad. nebo lanovkou z Trojanovic (od Frenštátu p. R.)
  • Pustevny mají nadmořskou výšku přes 1000 m, díky čemuž si značně usnadníme své putování, protože další cestou k cíli budeme více klesat, než stoupat
  • Pustevny jsou památným a symbolickým místem naší turistiky. O jejich vznik ve smyslu turistickém se zasloužil nejstarší český turistický spolek v našich zemích – Pohorská jednota Radhošť.
  • Pustevny mají také svůj rozměr duchovní - jejich název je odvozen od pousteven, tedy obydlí poustevníků, kteří zde kdysi hledali klid k rozjímavému a prostému způsobu života.

Pustevny můžeme považovat za svůj „základní tábor.“ Dá se zde najíst i přespat, dostane se nám zde informací, sídlí zde horská služba... Doporučujeme vydat se na Pustevny už den před vlastní poutní cestou, ubytovat se, ráno si přivstat kvůli zážitku z pozorování východu slunce a po snídani se vydat na pouť – buď na západ – přes Radhošť a Veřovickými vrchy do Zašové (26 km) nebo na východ – hřebenovkami i lesnatými úbočími přes hraniční hory až do poutního místa Kysuc, kterému se na Moravě ne zcela správně říká "Turzovka" (34 km).

Musíme počítat s tím, že budeme putovat převážně lesem, mimo obydlené oblasti. Zrovna tak musíme respektovat, že ať už se vydáme na východ nebo na západ, celá trasa vede chráněnou krajinnou oblastí nebo dokonce přes území s ještě vyšším stupněm ochrany.

Pustevny nám tedy umožňují překonat celou vzdálenost Zašová – Korňa ve dvou samostatných poutních cestách. Obě cesty lze samozřejmě absolvovat v libovolném směru, ale náš popis bude začínat na Pustevnách, tak aby cílem cesty bylo v obou případech poutní místo.

Každou z obou túr si můžeme navíc v případě potřeby ještě rozdělit do dvou kratších etap. Je to možné díky tomu, že obě tyto trasy zhruba v polovině jejich délky křižuje silnice (E58 resp. E56) a přímo v místě tohoto křížení jsou zastávky autobusu. Nabízí se tak možnost přerušit zde své pěší putování a příště ze stejného místa opět pokračovat k cíli.